Untitled design (2)

Hungry Talk: AHA Cookies & Milkshakes

Aby ste sa dozvedeli niečo viac o tom, kto stojí za úspechom jednotlivých košických reštaurácií, rozhodol som sa vytvoriť rubriku s názvom Hungry Talk.

Hungry Talk vám prináša pohľad do „zákulisia“ košických reštaurácií ale aj to, aký príbeh sa za ich fungovaním ukrýva. V poradí už štvrtý Hungry Talk bude sladký. Veľmi sladký. Vyspovedali sme Mateja, ktorý stojí za značkou AHA Cookies – prvého Cookie shopu na Slovensku !

  

Najobľúbenejšie kombo zákazníkov AHA Cookies: Choco a Double Choco Cookie

 

Matej, v prvom rade by som sa ti rád poďakoval za tvoj čas. Začnime teda od začiatku – v krátkosti sa nám predstav a prezraď nám, ako si sa dostal k vareniu.

Ahoj ! V prvom rade ďakujem za príležitosť odprezentovať značku AHA Cookies & Milkshakes a taktiež zákazníkom / fanúšikom, že zahlasovali práve pre nás a za to, aby sa uskutočnil tento rozhovor! Som 27 ročný chalan z Košíc, ktorý sa snaží robiť radosť svojmu okoliu. Moju inšpiráciu som mal celý čas okolo seba, ale to si človek uvedomí časom. Práve preto je ňou moja babka, ktorá bola nonstop v kuchyni, aj napriek tomu že chodila vyčerpaná z práce. Stále vymýšľala rôzne recepty a piekla koláče skoro každý deň, len aby sme mali “do čeho zakušic”. Veľmi chcela, aby som sa aj ja niečo priučil, no ja som jej vždy tvrdil, že jediné, čo budem piecť bude mäso.

Takto začala moja cesta ku gastronómii. Nakoľko som vedel, čo chcem, táto cesta bola v skutku jednoduchá a vyštudoval som Hotelovú Akadémiu v Košiciach. Som vyučený kuchár a nie žiadny elektrikár, ani gymnazista, ako to býva zvykom 😀 . Na vysokú školu sa mi veľmi nechcelo, no oslovila ma možnosť študovať v Dánsku. Tam som úspešne vyštudoval International Hospitality management, vďaka ktorému som nabral nové skúsenosti a rozhľad. Preto sú momentálne mojimi vzormi hlavne švédsky pastry chefs ako Sebastian Petterson a Bedros Kabranian, ale aj Američanka Christina Tosi alebo Francúz pôsobiaci v USA Dominque Ansel.

 

Cookie Bar

 

AHA Cookies – prezraď nám, ako vznikla idea založiť prvý cookie shop na Slovensku ?

Všetko to začalo zaujímavým nápadom môjho spoločníka, ktorý nakoniec stroskotal na byrokracii slovenského štátu, no vďaka tomu sme objavili skvelý dezert – cookies! Ako som začal objavovať to nekonečné množstvo príchuti a spôsobov prípravy, tak som si povedal, že „toto je pre mňa„, nakoľko najdôležitejšia ingrediencia je moja vlastná fantázia. Cesta k dokonalosti nebola jednoduchá. Pokiaľ som sa dostal k finálnej verzii cookie cesta, prešlo 6 mesiacov. Veľká vďaka patrí skupine ľudí, ktorí testovali všetky moje pokusy (komentáre: je to čistá cukrovka, to sa nedá jesť, pichni mi inzulín, instant diabetes). Napriek tomu najväčším problémom boli suroviny, keďže naše slovenské suroviny nie sú to, čo americké alebo anglické. Skúšanie bolo v podstate vytváranie vzorca, kde som išiel gram po grame, aby som nakoniec mohol kombinovať a plniť základne cesto s rôznymi ingredienciami. Samotnou kapitolou sú macarons, ale tie sú na dlho 😀

 

Macarons

 

Aké sú plány do budúcnosti so značkou AHA cookies ? Plánujete expandovať aj do iných miest na Slovensku, poprípade do zahraničia ?

Plánov je hneď niekoľko, no naznačím iba pár z nich:

  • zaradiť zdravšiu verziu cookies (bezlepkovú, proteínovú)
  • rozširovať ponuku o ďalšie sladké dobroty a kombinácie (brownies arrived)
  • udržiavať a hlavne vylepšovať kvalitu našich produktov a služieb
  

Práve teraz sa zameriavam na MACARON SANDWICHE, ktoré sú u nás momentálne najpredávanejšie. Takisto sa v blízkej dobe chceme zamerať na catering, objednávkový systém, donášku a spolupráce. Samozrejme sme boli oslovení potencionálnymi investormi ale aj zákazníkmi, aby sme otvorili prevádzku v Bratislave.

 

Novinka v ponuke – Croissant so zmrzlinou

 

Komunikácia na sociálnych sieťach vo vašom podaní je ukážkovým príkladom toho, ako sa to má robiť. Prezraď našim čitateľom, čo musí podľa teba spĺňať dobrá komunikácia na sociálnych sieťach z pohľadu marketingu.

V prvom rade pri našom koncepte je veľmi dôležitý vzhľad, preto viac využívame Instagram ako Facebook. Mám pocit, že aj tak viac ľudí trávi čas hlavne na Instagrame. Takže ako som už spomenul, pri príspevkoch sa sústreďujem hlavne na výzor a následne sa snažím odkomunikovať produkt (v dvoch, maximálne troch vetách). Takisto je nutné písať príspevky a pridávať instastories na dennej báze. Znie to jednoducho, no niekedy je to skutočne zložité. Tu musím spomenúť jednu vec. Veľa ľudí si myslí, že náš Instagram spravuje reklamná agentúra alebo človek, ktorý je zato platený. Robím to vo väčšine času ja a niekedy mi pomáha aj moja kolegyňa. Všetko to fotíme s mobilom (až na zopár výnimiek).

 

Druhá, podľa mňa, veľmi dôležitá vec je samotná komunikácia so zákazníkmi.

To znamená:

  • rýchle odpovedanie na správy
  • poďakovanie za návštevu – opýtať sa či chutilo
  • prezdieľanie samotných instastories

V dnešnej dobe vzťah medzi zákazníkom a podnikom nekončí tým, že zákazník odíde z prevádzky, ale je kontinuálny.

 

Malinový a mango prosecco shake

 

Prečo si sa rozhodol podnikať v gastronómii a akú radu by si poskytol začínajúcim podnikateľom v tomto segmente – na čo si dávať pozor, čomu sa vyhnúť a pod. ?

Pretože keď som sa vrátil z Dánska, chcel som pracovať v jednom nemenovanom hoteli v Tatrách. Z ich ponuky som bol sklamaný a ostatné možnosti práce ma nezaujali. Preto som si povedal, že možnosť vybudovať AHA Cookies & Milkshakes bola v tej chvíli pre mňa najideálnejšia. Ja sám som začínajúci “ podnikateľ ” a mám sa ešte čo učiť. Jediné čo viem je, že ak to človek chce robiť poriadne, musí sa tomu venovať 24/7 (sviatky, víkendy), nemať veľké očakávania, byť trpezlivý a počúvať svojich zákazníkov a hlavne zamestnancov. Následne sa výsledok dostaví, napríklad v našom prípade je to veľmi vysoké hodnotenie od zákazníkov na všetkých platformách – Facebook, Google a Tripadvisor.

 

TV Markíza sa koncept AHA Cookies & Milkshakes zapáčil natoľko, že sa ich rozhodli pozvať do ich najsledovanejšej rannej show s názvom Teleráno

 

Máš nejaký cieľ / sen, ktorý by si chcel so značkou AHA cookies dosiahnuť ?

Mali sme víziu, aby náš produkt mal aj nejakú pridanú hodnotu. To sa nám aj v tejto chvíli podarilo. Boli sme totiž oslovení detským kreatívnym festivalom Leporelo, ktorý spolupracuje s N.O. Deťom s rakovinou, aby sme vytvorili špeciálnu príchuť cookie len pre tento festival a výťažok z predaja pôjde na projekty, ktoré pomôžu onkologickým pacientom, a teda hlavne deťom. Táto cookie sa po festivale bude naďalej predávať u nás v prevádzke, následne sa každý mesiac zákazníci dozvedia, akú sumu sa vďaka nim podarilo vyzbierať.

Našim veľkým snom je vybudovať sieť prevádzok AHA Cookies & Milkshakes 🙂

 

Prevádzka na Poštovej 547/1 v Košiciach

 

Ešte raz ti ďakujeme za super rozhovor a AHA Cookies držíme palce! Aký máte názor na AHA Cookies & Milkshakes vy? Dajte mi vedieť do komentára a ak sa vám tento článok páčil, podporte ho zdieľaním na sociálnych sieťach. Jedlu zdar!

AHA Cookies & Milkshakes nájdete aj na Facebooku, Instagrame alebo webe.